Vermaken

Wat wordt er bedoeld met vermaken ? Onder vermaken wordt verstaan het aanpassen of zelfs het omsmelten van sieraden. Bijvoorbeeld dat ik van oude trouwringen of van één trouwring weer een nieuw sieraad maak, zonder dat de gravure in de ring(en) verloren gaat. Dat kan al met een kleine aanpassing door het toevoegen van een steentje of een element van wit- of roodgoud.
Maar ook het omsmelten van oude colliers, oorstekers of ringen waar een emotionele waarde aan zit en daarvan weer een nieuw sieraad maken valt onder vermaken. Het kan ook zijn dat een bepaald element uit een sieraad terug geplaatst wordt in een ander sieraad.

Op deze pagina volgen wat voorbeelden en de stappen die er zijn gemaakt tijdens het vermaken van een sieraad.

 

Dit is een heel mooi voorbeeld van het vermaken van twee geelgouden trouwringen tot twee nieuwe ringen met toevoeging van witgoud en een aquamarijn. In de trouwringen zit een gravure en die moest leesbaar blijven en terugkomen in alle twee de nieuwe ringen.

 

 

Bij deze opdracht mocht ik ´oud goud ´ omsmelten om daar weer twee nieuwe ringen van te maken.  Het ´oude goud ´bestond uit colliertjes en een hangertje die niet meer gedragen werden of dusdanig waren versleten dat ze niet meer te repareren waren. 

Zo zijn er twee mooie nieuwe ringen gemaakt met een symboliek en emotionele waarde voor de draagsters.

Dit was een opdracht om de ring te vergroten met eigen goud en om de steen die er in zat te vervangen. Deze ring was al eerder vermaakt tot nieuwe ring. Het zijn twee trouwringen aan elkaar gemaakt met toevoeging van een steen in een chaton. De steen was erg beschadigd en is vervangen en zit nu in een zetkast.

Daarnaast is de ring op maat gemaakt met gebruik van eigen goud bestaande uit oorbellen en een veerring. 

Dit is een vermaking van twee trouwringen van geel-en witgoud tot een nieuwe ring. Eerst heb ik het geelgoud en het witgoud van elkaar gescheiden. 

Daarna heb ik het geelgoud en het witgoud apart van elkaar gesmolten en verwerkt tot weer een basis voor de nieuwe ring. 

Zo is het goud gebruikt voor een nieuwe ring met een nieuwe betekenis.

Bij deze vermaking zijn de twee trouwringen helemaal omgesmolten tot een nieuwe strip waar weer een nieuwe ring van is gemaakt. De ring is bewerkt met een hamerslag en gezet met een cabuchon geslepen rozenkwarts en twee briljant geslepen citrientjes.  

Dit is een mooi voorbeeld van het vermaken van een ring tot hanger. De gravure die er in staat is behouden gebleven. De twee diamanten uit een andere ring en hanger zijn terug gezet in de hanger.  

De geelgouden oorbellen werden niet gedragen omdat ze te zwaar waren, dus ik mocht ze omsmelten om er een ring van te maken. De diamant die in 1 van de oorbellen zat heb ik weer terug gezet in de ring. De ring bestaat uit vierkant- en ronddraad voor een speels effect. Zo wordt goud in een andere vorm wel weer gedragen. 

Voor deze opdracht heb ik oud goud omgesmolten plus een beetje nieuw goud om deze ring te maken. De ring is mat en glanzend afgewerkt en heeft een kleine overlap.